מתכון להכנה של אוכל תאילנדי

מתכון להכנת מרק טום יאם

מה זה מרק טום יאם?

טום יאם (ต้มยำ) הוא סוג של מרק תאילנדי חם וחמוץ שבו הטעמים האייקוניים מגיעים מ-3 עשבי תיבול: עשב לימון, גלנגל, ועלי ליים מכרות (קפיר). אפשר להכין עם כל בשר או פירות ים, אפילו שאריות בשרים מבושלים, אבל הגרסה הפופולרית ביותר עשויה עם שרימפס, כלומר טום יאם גונג ต้มยำกุ้ง (גוונג פירושו שרימפס). אם היה צריך לבחור מנה לאומית לתאילנד, זה יהיה מתחרה חזק כי הוא נאכל בכל רחבי הארץ ואהוב על כולם. הוא מוגש במסעדות בצד הרחוב, במסעדות מפוארות, ומכינים בדרך כלל בבית. יש טונות של גרסאות שונות, וטעם הטום יאם כל כך טוב שהפך למנות אחרות כמו ספגטי טום יאם, אורז טום יאם מטוגן – ואפילו פיצה טום יאם שהוצגה על ידי פיצה האט בתאילנד! אפשר גם להכין טום יאם מוקפץ טעים או מה שאנו מכנים “טום יאם יבש”.

אילו מרכיבים צריך להכנת מרק טום יאם?

הנה כל המרכיבים למרק טום יאם, עם הערות על תחליפים אפשריים.

  • שרימפס בינוני עד גדול, עדיף חזיתית, קליפה. קונכיות וראשי השרימפס מיועדים להכנת ציר שרימפס לשרימפסיות מקסימלית. אם לא זמין, אפשר להשתמש בציר עוף. עיין בשאלות הנפוצות למטה אם רוצים להשתמש בחלבונים אחרים.
  • ציר עוף, אם לא משתמשים בשרימפס קליפה. עדיף ציר עוף לא מלוח כדי שנוכל להוסיף כמות מתאימה של רוטב דגים מבלי שהוא יהפוך למלוח מדי.
  • עלי מכרות ליים (שנודעו בעבר בתור עלי כפיר ליים). אם טרי אינו זמין, חפש קפוא. מיובש יכול לעבוד, אבל להכפיל את הכמות.
  • למון גראס. טרי הוא הטוב ביותר מכיוון שהוא הטעם העיקרי של המרק, אבל עשב לימון שלם קפוא הוא בסדר (לא קצוץ). מיובש אינו אידיאלי, אבל ניתן לעבודה; תצטרך להתנסות עם כמויות אבל אפשר להמשיך להוסיף עד שהטעם באמת יגיע. אין להשתמש באבקה.
  • גלנגל. זה הדבר הקשוח שנראה קצת כמו ג’ינג’ר. קפוא או מיובש יעבדו כתחליף. במקרה הגרוע, ניתן להשמיט אותו והמרק עדיין יהיה טעים. אל תחליף בג’ינג’ר, שטעמו שונה מאוד
  • צ’ילי תאילנדי, הכמות היא לפי הטעם.
  • משחת צ’ילי תאילנדי/ריבת צ’ילי. המכונה נאם פריק פאו בתאילנדית, זוהי משחה סמיכה מתוקה-מלוחה שתוכלו לקנות או להכין בבית באמצעות המתכון הזה. ראה עוד על מרכיב זה להלן.
  • מיץ ליים טרי. טרי היא מילת המפתח כאן.
    רוטב דגים. השתמשו ברוטב דגים באיכות טובה מכיוון שהוא התיבול העיקרי.
  • סוכר
  • פטריות צדפות, או סוג אחר של פטריות אסייתיות כמו שימג’י, אנוקי או שיטאקי טרי. אם אפשר למצוא אותם, פטריות קש הן הסוג הנפוץ ביותר בשימוש בטום יאם בתאילנד. אל תשתמשו בפטריות כפתורים, הן לא כמעט טובות במרקים.
  • כוסברה לקישוט. תת בצל ירוק אם לא אוהבים כוסברה.

איך להכין מרק טום יאם?

  • הכינו את ציר השרימפס על ידי הקפצה של קליפות ו/או ראשים של שרימפס עד שתחתית הסיר מתחילה לאסוף חתיכות שחומות.
  • מכסים במים ומגרדים את כל החתיכות התקועות מתחתית הסיר.
  • אם משתמשים בראשי שרימפס, השתמשו במלקחיים כדי לסחוט את הטומאלי הטעים שבפנים.
  • מבשלים כ-45 דקות. ניתן להוסיף מעט בצל קצוץ לציר המבעבע כבר עכשיו אם רוצים קצת טעם נוסף.
  • מסננים את הציר ומוסיפים את עשב הלימון, הגלנגל, עלי המקור ליים והצ’ילי התאילנדי.
  • מבשלים במשך 5 דקות.
  • מוסיפים את הפטריות ומבשלים 1-2 דקות.
  • מוסיפים את השרימפס, מביאים את הציר לרתיחה ואז מכבים את האש.
  • אפשרו לחום השיורי של המרק לבשל את השרימפס במלואו במשך 2 הדקות הבאות.
  • מוסיפים את משחת הצ’ילי התאילנדי ורוטב הדגים ומערבבים להמסת משחת הצ’ילי.
  • מוסיפים מיץ ליים ואז טועמים ומתקנים, מוסיפים את הסוכר רק אם צריך.
  • זה מוכן להגשה! הערה: עשבי התיבול מיועדים למטרות עירוי בלבד ואינם מיועדים לאכילה; עם זאת, הם נשארים באופן מסורתי במרק לקישוט.

סוד מקצועי: מה חשוב לדעת כשמכינים מרק טום יאם?

  • אפשרו לחום השיורי של המרק לבשל את השרימפס במלואו במשך 2 הדקות הבאות.
  • מוסיפים את משחת הצ’ילי התאילנדי ורוטב הדגים ומערבבים להמסת משחת הצ’ילי.
  • מוסיפים מיץ ליים ואז טועמים ומתקנים, מוסיפים את הסוכר רק אם צריך.
    זה מוכן להגשה! הערה: עשבי התיבול מיועדים למטרות עירוי בלבד ואינם מיועדים לאכילה; עם זאת, הם נשארים באופן מסורתי במרק לקישוט.

וריאציה פופולרית על מרק טום יאם הקלאסי

יש גרסה מאוד מודרנית של טום יאם בתאילנד שנקראת טום יאם גונג נאם קון או “טום יאם קרמי עם שרימפס”.

במקום המרק הצלול אנחנו מעשירים אותו ב….דראמול….חלב אידוי!

אולי חשבתם שישתמשו בחלב קוקוס, אבל חלב אידוי משמש להוספת עושר ושמנת מבלי להפריע הרבה לטעמים של טום יאם. אם מוסיפים חלב קוקוס, מה שבהחלט אפשרי, טעם חלב הקוקוס יעבור בצורה משמעותית. זה לא דבר רע בכלל, זה טעים, אבל זה שונה ובסופו של דבר יהיה טעם קצת יותר כמו המרק התאילנדי הפופולרי האחר – טום קה גאי.

האם אפשר להשתמש בג'ינג'ר במקום בגלנגל?

לא. אם אינך מוצא גלנגל טרי, חפש קפוא או מיובש, או פשוט השאר אותו בחוץ. אנשים רבים רוצים להחליף ג’ינג’ר כי הם די נראים דומים (אם כי לעולם לא תטעו אחד בשני). אבל כך גם תפוחים ואגסים, והם פירות בטעם שונה מאוד!

אם משתמשים בג’ינג’ר, המרק יהיה טעים, אבל יהיה לו טעם שונה (כמו הכנת פאי תפוחים באמצעות אגסים). כדי לקבל את הטעם האותנטי ביותר, עדיף להשאיר אותו בחוץ לגמרי ולתת לעשב הלימון והליים לעשות את העבודה הכבדה.

האם מרק טום יאם גונג זה מאכל חריף?

באופן כללי, כן, אבל זה ניתן להתאמה אישית. טום יאם אמור להיות חריף, אבל הוא משתרע על טווח של מתון עד לוהט. אכלתי טום יאם גונג מאז בית הספר היסודי, והגרסה הזו בקושי הייתה חריפה! אז אם אין סובלנות, אפשר להוסיף 1 צ’ילי תאילנדי למתכון הזה וזה יגרום לו לדגדג רק מעט.

הערה: משחת הצ’ילי התאילנדי המשמשת במתכון זה עדינה מאוד, אז אל תוסיפו פחות ממנה כי אתם מפחדים מהתבלין או שתקריבו את שאר הטעמים שמגיעים איתו.

אילו עשבי תיבול יש במרק טום יאם?

עלי למון גראס, גלנגאל ועורכי ליים הם 3 עשבי התיבול העיקריים במרק טום יאם. הם מה מכונים “השילוש טום יאם”. אם אין גישה לגלנגל, מרק הטום יאם עדיין יהיה טעים עם עלי הלימון והליים בלבד.

איך מכינים מרק טום יאם עם בשרים אחרים?

אפשרי למצוא טום יאם עשוי כמעט מכל חלבון תחת השמש בתאילנד. למעשה, יש לי אפילו נוסחה בסיסית להכנת טום יאם באמצעות כל שאריות בשר. אבל זה לא רק עניין של החלפת עוף בשרימפס. ישנם כמה הבדלים בטכניקות ובמרכיבים.

איך מכינים מרק טום יאם טבעוני?

שמחה ששאלת! אמנם לא נפוץ למצוא מרק טום יאם טבעוני בתאילנד, אבל בהחלט ניתן להכין גרסה טעימה.

האם מרק טום יאם גונג בריא?

זהו מרק שאפשר לאכול ללא רגשות אשם כל יום. זה קל, ומלא בחלבון מזון עם הרבה פטריות. אפשרי גם להשתמש במרק עצמות חזק כבסיס למרק טום יאם, שיהפוך אותו לעשיר יותר בחומרים מזינים. מסורתית מאמינים שלצמחי הטום יאם יש סגולות רפואיות.

Skip to content