מתכון להכנה של אוכל תאילנדי

מתכון להכנת טום חא גאי (מרק עוף קוקוס תאילנדי)

טום יאם גונג אולי המרק המפורסם ביותר של תאילנד, אבל אחותו השמנתית יותר, טום קה גאי היא מרק מועדף על ידי תאילנדים רבים. המתכון הפשוט הזה של מרק עוף קוקוס תאילנדי משולב בעשבי תיבול התאילנדיים הקלאסיים: למון גראס, גלנגל ועלי ליים מכרות (קפיר).

מה זה מרק טום חא גאי?

טום חא גאי, שלעיתים מאוית טום קה גאי, הוא אחד המרקים הפופולריים ביותר בקרב חובבי אוכל תאילנדי. טום פירושו להרתיח, ח’א פירושו גלנגל, וגאי פירושו עוף. אז זה מרק עוף שהטעם העיקרי שלו מגיע מגלנגל, אבל עוד מרכיב מרכזי שלא מוזכר במרק הוא חלב קוקוס.

מרק טום חאה גאי זמין כמעט בכל מסעדה תאילנדית, אבל בגלל שזה מתכון כל כך קל, זו מנה שמושלמת לבישול ביתי פשוט. למרות שעוף הוא הגרסה המקורית, אפשר להכין טום חא גאי באמצעות חלבונים אחרים. בדרך כלל בתאילנד, חלבונים אלטרנטיביים הם דגים או פירות ים, מכיוון שהם משתלבים בצורה הטובה ביותר עם פרופיל הטעמים של מרק טום חא.

טום חא גאי הוא מנה נהדרת להכנה למסיבה כי היא נטולת גלוטן, לא חריפה מדי, בעלת טעמים שקל לאהוב, וניתן להפוך אותה לטבעונית עם שינויים שמפורטים בהמשך המתכון הזה.

אילו מרכיבים נחוצים להכנת מרק טום חא גאי?

הנה כל המרכיבים למתכון הטום חאה גאי. אין כל כך הרבה, אבל כל אחד מהם קריטי לטעם של המרק. חא מתייחס לגלנגל, אז זה המרכיב היחיד שהוא חובה מוחלט ולא ניתן להחליף אותו.

  • 480 מ”ל ציר עוף, ללא מלח, רצוי תוצרת בית
  • 350 מ”ל חלב קוקוס
  • 5 מ”ל מלח כשר, או מחצית מכמות מלח השולחן
  • 450 גרם ירך עוף, ללא עצמות, חתיכות בגודל נגיסה (ראה הערה 1)
  • 1 גבעול לימון, חצי תחתון בלבד, מרוסק וחתוך לחתיכות בגודל 2 אינץ’
  • 10 פרוסות גלנגל, (ראה הערה 2)
  • 5 עלי מכרות ליים, קרועים גס לגושים גדולים, גבעולים מרכזיים הוסרו
  • 3-4 צ’ילי תאילנדי, חבול או חתוך לחתיכות גדולות
  • 30 מ”ל רוטב דגים
  • 5 מ”ל סוכר דקלים קצוץ דק, או סוכר מגורען
  • 150 גרם פטריות צדפה
  • 37.5 מ”ל מיץ ליים
  •  בצל ירוק ו/או כוסברה קצוצים לקישוט
  • אורז יסמין, להגשה

הערות:

  • אם משתמשים בחזה עוף, תחתכו לפרוסות בעובי של חצי סנטימטר והניחו בכף אחת של רוטב דגים בזמן ההכנה.
  • דלגו על שלב מס’ 1 מכיוון שאין צורך להרתיח חזה עוף ועדיף לבשל אותו רק לזמן קצר, והשמיטו את המלח.
  • צמצמו את ציר העוף ל-1 ½ כוסות והוסיפו אותו בשלב מס’ 2. מוסיפים את חזה העוף למרק בסוף יחד עם הפטריות בשלב מס’ 3 ומבשלים כמה דקות רק עד שהעוף מוכן.
  • הקפידו לטעום ולהתאים את המלח בסוף!
  • עלי הלמון גראס, הגלנגל והעקר ליים מיועדים לחליטה בלבד ואינם מיועדים לאכילה. יש ליידע את האורחים או להסיר אותם לפני ההגשה.

מה הם שלבי ההכנה של מרק טום חא גאי?

  • מביאים ציר עוף לרתיחה, ואז מוסיפים מלח ועוף. מניחים להתבשל בעדינות במשך 15-20 דקות או עד שהעוף רך במזלג. 480 מ”ל ציר עוף, 5 מ”ל מלח כשר, 450 גרם ירך עוף, ללא עצמות
  • מוסיפים חלב קוקוס, עשב לימון, גלנגל, עלי מכרות ליים, צ’ילי, כמחצית מרוטב הדגים וסוכר. מבשלים במשך 5 דקות כדי להחדיר. 350 מ”ל חלב קוקוס, 1 גבעול לימון, 10 פרוסות גלנגל, 5 עלי מכרות ליים, 3-4 צ’ילי תאילנדי, 30 מ”ל רוטב דגים, 5 מ”ל סוכר דקלים קצוץ דק או סוכר מגורען.
  • מוסיפים את הפטריות, מביאים בחזרה לרתיחה ומבשלים 1-2 דקות או עד שהם מוכנים. 150 גרם פטריות צדפה
  • טועמים ומוסיפים עוד רוטב דגים לפי הצורך. מכבים את האש ומוסיפים 2 כפות ממיץ הליים, ואז טועמים ומוסיפים עוד לפי הצורך. מעל בצל ירוק ו/או כוסברה. 37.5 מ”ל מיץ ליים, בצל ירוק קצוץ ו/או כוסברה, לקישוט
  • מגישים עם אורז יסמין כחלק מארוחה תאילנדית גדולה יותר, או שאפשר לשים אורז במרק וליהנות לבד. (הערה: עשבי התיבול מיועדים לחליטה בלבד ואינם מיועדים לאכילה. יש להסיר אותם לפני ההגשה או להודיע לאורחים). אורז יסמין, להגשה

התאמות למנה טבעונית

למרות שעוף הוא בלב המרק הזה, יש דרך להכין גרסה טבעונית משביעה באותה מידה. הנה כמה שינויים פשוטים:

  • השתמשו במרק ירקות במקום עוף. מומלץ להמנע משימוש במרק ירקות שנקנה בחנות בסגנון מערבי, כי אלה נוטים להיות בעלי טעם שלא עובד כאן.
  • במקום עוף, אפשר להשתמש רק בתערובת מהנה של פטריות אסייתיות. צדפות, שימג’י, שיטאקי טרי או מאיטאקי. הם כולם מועמדים מצוינים. גם טופו יכול להתאים.
  • מוסיפים קצת עגבניות. מכיוון שיש רק פטריות, כדי להוסיף קצת גיוון ואומאמי, כדאי להוסיף עגבניות. עדיף להשתמש בעגבניות שרי חצויות מכיוון שהן נוטות פחות להפוך לעיסה במרק.
    השתמשו ברוטב סויה במקום ברוטב דגים.

במה ניתן להשתמש במקום גלנגל כשמכינים טום חא גאי?

למנה הזו, כלום. “חא” פירושו גלנגל, אז באמת לא ניתן יכול להכין את המרק הזה בלעדיו. עם זאת, אם גלנגל טרי אינו זמין, חפשו גלנגל קפוא שעובד בצורה מושלמת, ובמידת הצורך תוכלו להשתמש גם בגלנגל מיובש.

לא, ג’ינג’ר אינו תחליף טוב לגלנגל. אבל אם בכל זאת החלטתם להשתמש בג’ינג’ר במקום זאת, דעו שהטעם של המרק הולך להיות שונה לגמרי מהגרסה הגלנגלית.

האם אפשר להכין מרק טום חא גאי מראש?

כן, טום חא גאי זה הוא מרק נהדר להכנה מראש והוא נשמר היטב. ניתן לשמור אותו במקרר במשך שבוע. באידיאל, כדאי להוסיף את מיץ הליים כשהוא מוכן להגשה לקבלת הטעם הטוב ביותר, אבל זה משהו שקל לשכוח, אז שימו פתק על המיכל כדי להזכיר לעצמכם להוסיף את הליים! שמרו גם את הבצל הירוק ו/או הכוסברה לזמן ההגשה. בתיאבון!

Skip to content